MiereProduse apicole

Care este cea mai buna miere?

In Romania avem cateva sorturi principale de miere monoflora: salcam, tei, rapita, floarea soarelui. Pentru educarea consumatorului, ca sa invete profilul de aroma, pentru inceput merita sa guste din fiecare sortiment in parte. Mai mult decat atat, specialistul Conf. Laura Stan de la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj-Napoca recomanda sa cumpere salcam de la 3-5 apicultori ca sa vada variatia de gust si de aroma in functie de zona de unde a cules apicultorul respectiv. La fel si pentru rapita, la fel is pentu floarea soarelui, la fel si pentru tei.

Avantajele mierii poliflore

Mierea poliflora reprezinta un alt avantaj. Vine de la mai multe flori, prin urmare este mai bogata in compusi aromatici, in enzime, minerale. Intotdeauna o miere poliflora va fi mai sanatoasa din acest punct de vedere decat oricare monoflora.

Pentru cei care au un spirit ecologist; mierea monoflora obliga albina sa fie la asa zisa monodieta. Acesta este un lucru care a fost incriminat pentru scaderile recente de populatie de albine. Exista o lista de aprox 20 de cauze pentru moartea albinelor. Una dintre aceste cauze este faptul ca, consumatorul impune apicultorilor aceste sortimente de miere monoflora. Albina daca traieste in jur de 35 de zile, prinde 1-2 culesuri. Prin urmare, nu apuca sa aiba acea dieta nutritionala foarte bogata care sa le dea un sistem imunitar sanatos, sa fie colonia de albine sanatoasa. Atat pentru consumator cat si pentru albina o miere poliflora este de dorit.

Cum diferentiem seama de sortul de miere pe care il consumam?

Problema cu mierea poliflora este ca este foarte greu de clasificat sau de caracterizat, inclusiv din punct de vedere senzorial. Are un gust dulce, acrisor si pe urma aroma poate fi orice.

Prin urmare ca un consumator sa invete bine sortimentele de miere, este bine sa se antreneze cu 2-5 probe de miere de la 5 apicultori diferiti, dar din acelasi sort. In caz ca nu este un mare consumator, poate cumpara si borcane mai mici. La inceput nu veti simti diferenta intre ele. Este in regula, recomandarea specialistului este sa perseverati. In timp veti invata diferenta. Este bine sa va treziti curiozitatea si sa gustati.

Prin aceasta metoda descoperiti bogatia de arome si chiar va vor veni idei pentru cum sa introduceti in dieta dumneavoastra obisnuita aceste sorturi de miere si cum l-ati putea folosi.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *