MiereProduse apicole

Ce da calitatea mierii?

Calitatea mierii o da in primul rand autenticitatea ei. Criterile de conformitate sunt usor diferite in functie de sortiment. Insa asta nu influenteaza parametrii care sunt evaluati in standard, cum ar fi umiditatea, concentratia de glucide; aici ne referim la principalele glucide: glucoza, fructoza si zaharoza.

Alt indicator urmarit de standard este hidroximetilfurfuralul care este un indicator al degradarii tehnologice, de exempu daca apicultorul daca a cristalizat mierea in butoi si o incalzeste sa o lichefieze si sa o vanda consumatorului care cumpara doar miere lichefiata. Daca mierea este incalzita de multe ori si eventual temperatura este scapata de sub control, atunci cantitatea de hidroximetilfrufural creste.

Diastaza este o enzima specifica a mierii, de asemenea urmarit ca standard, care atunci cand mierea se incalzeste peste 40 C, scade. Daca indicele diastazic este scazut, in principiu si celalalte enzime sunt scazute.

Sunt situatii speciale in care se cer analize precum analiza unor reziduuri, cum ar fi reziduuri antibiotice, mai ales pentru mierea etichetata ca miere bio.

Poate consumatorul sa-si sea seama daca mierea este autentica?

Consumatorul obisnuit, cu putin antrenament, poate sa-si dea seama daca mierea este autentica sau nu.

In primul rand sa fie atent la alte senzatii decat la gustul dulce. In functie de sortimentul de miere, poate fi si putin acru sau amar in functie de sortul de miere.

In al doilea rand sa observe aromele care provin din sursa florala. Orice fel de miere provine din sursa florala iar orice floare are un parfum care se regaseste in miere sub forma acelor compusi de aroma care ne incanta. Cel mai dominant parfum dintre mierile romanesti este la mierea de tei.

Alt indiciu este sa cautam aroma de ceara. Mierea a fost extrasa din fagure si a stat in acel fagure un interval de timp. Prin urmare, aromele de ceara se vor simi in miere.

Cei care sunt si mai sensibili vor simti chiar si aroma de albina. Insa atunci cand mirosul sau aroma de insecta este dominanta in miere, atunci acesta ar putea fi un defect. Inseamna ca probabil fagurele a fost vechi, albinele au fost crescute intr-un stup orizontal, desi nu multi apicultori mai folosesc acest sistem. Daca mierea este recoltata dintr-un asemenea stup, specialistul Conf. Laura Stan de la Facultatea de Stiinta si Tehnologia alimentelor – USAMV Cluj-Napoca a remarcat faptul ca aceste sortimente de miere au o culoare mai inchisa si de asemenea mirosul de albina domina mai tare. La stupii verticali, unde exista o separare intre cuib si magazie, nu este atat de intens. Mai ales daca apicultorul schimba fagurii si este atent, mierea de salcam intotdeauna va fi foarte limpede si clar, care cucereste ochiul consumatorului.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *