In analiza senzoriala se face diferenta clara intre gust si arome. Gustul este ceea ce simtim la nivelul limbii cu ajutorul papilelor gustative. Avem 5 gusturi dominante: dulce, acru, sarat, amar si umami.
Ce este gustul umami?
Este gustul de proteina care ne da o stare de satietate si de placere in acelasi timp atunci cand consumam de exemplu rosii, ciuperci, carne sau peste. Este declansat de compusi precum glutamatul.
Unde simtim aroma si care este rolul ei?
In timp ce la nivelul papilelor simtim cele 5 gusturi, aromele sunt milioane si le simtim cu ajutorul nasului. Atunci cand punem in cavitatea bucala un aliment, enzimele din saliva incep si descompun in primul rand amidonul.
Este o interactiune intre aliment si corpul uman. Saliva dilueaza dar si interactioneaza chimic cu ingredientele din aliment. Prin temperatura corpului de 36-37 ridicam sau scadem temperatura produsului. La aceasta temperatura unii compusi incep sa se elibereze iar eliberandu-se urca in zona membranei nazale, unde noi percepem mirosul.
La nivel de gust vom observa ca nu facem diferenta intre alimente. Diferenta o percepem la nivel de miros. Acest miros resimtit retronazal este aroma.
In limba engleza exista termenul “flavour”, intraductibil in limba romana, care este harta mentala care ne este data de toate sennzatiile: gust, aroma, tactil, vizual, etc.
Prin mestecarea alimentului, alimentul isi schimba textura, iar acesta duce la alte senzatii de gust si aroma in cavitatatea bucala. Se schimba aroma in timp ce mesteci. Iar mestecarea alimentelor de cel putin 10 ori este recomandata pentru sanatatea dumneavoastra si pentru a le valorifica maxim de catre corp.
Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației: