Produse apicolePropolis

Ce efecte are propolisul?

Efectul propolisului la albine

Specific albinelor este ca este singura specie a carei oua eclozioneaza si se transforma in larva in spatiu deschis, in celula in care ele depun, la fel, propolis pentru ca larva sa nu se infecteze.

Propolisul este foarte bogat in polifenol si are un efect antimicrobian, antibacterian si antiviral. Este considerat medicamentul intregii coloniei de albine si contribuie la sanatatea familiei intregi.

Compozitia propolisului in functie de rasii difera in fiecare zona. In Europa domina propolisul din plop, in zona meditereana sunt alte specii de plante. Indiferent de zona de provenienta a propolisului, acesta are acelasi efect. Diferenta este intre clasele de compusi, respectiv acizi sterolici si favonoide care sunt clasele principale ale polifenolilor. Insa efectul efect antimicrobian, antibacterian si antiviral este acelasi.

Albinele au reusit sa identifice acele elemente in natura care sa le ajuta sa supravietuiasca, sa se inmulteasca si sa traiasca mai departe si le-au adunat sub forma de propolis.

Efectul propolisului la om

Pentru uz extern este acelasi ca la albine si ca la plante. Rasinile, de unde propolisul este colectat, se afla pe mugurii plopilor sau pinilor. Atunci cand in timpul unei furtuni se rupe o creanga de pe copac, copacul secreta o rasina care cicatrizeaza rana respectiva. Exact acelasi rol are si la om. Punandu-l pe tegumentele, unde ne-am ranit, ajuta la cicatrizarea tegumentelor.

Pentru uz intern se manifesteaza efectul antimicrobian, antibacterian si antiviral. Foarte bine merge pe stafilococ, streptococ si ilcoli ceea ce sunt cele mai comune situatii cu care ne confruntam. Se recomanda un preparat din miere, propolis, chiar si putina scortisoara pentru a administra copiilor care sufera iarna de diverse laringite sau iritatii pe gat. Scortisoara acopera aroma de aclool. Specialistul nu recomanda propolisul in extract glicerinic sau extract in alt tip de alcool decat in etiloc pentru ca primele mentionate nu sunt prietenoase cu ficatul. De asemenea, scortisoara are la randul ei efect antimicrobian. Pentru acest amestec se recomanda o miere cristalizata pentru ca eliberarea propolisului sa se faca lent. Sfatul este ca, copilul sa nu inghite prea repede amestecul pentru ca propolisul sa isi faca efectul antiinflamator cat mai bine.

Specialistul recomanda combinatia miere – propolis peste o acadea cu propolis pentru a pastra efectul sinergic specific produselor apicole. Plus, in asa fel, educam copilul si totodata urmatoarele generatii in asa fel incat sa fie cat mai sanatos. In concluzie, mierea este o hrana atat pentru albine cat si pentru om iar propolisul este un medicament atat pentru albina cat si pentru om.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de propolis și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *