Produse apicolePropolis

Cum recunoaștem propolisul?

Propolisul trebuie să aibă un miros de rășină proaspăt de curat de să te ducă cu gândul la cuișoare. Pentru că aceste rășini conțin și eugenol, care este compusul activ specific din cuișoare, deci are un miros frumos, parfumat, proaspăt de rășină.

Poate fi propolisul contaminat cu pesticide?

Din păcate da. Nu numai cu pesticide cât și cu tratamente aplicate albinelor. Există deja studii realizate încă de mult timp prin care au arătat cum tratamentul aplicat albinelor se regăsește pe urma în propolis via ceară. Pentru că dacă ai tratat albina iar ceara este secreția ei, această ceară conține reziduuri din acele antibiotice cu care a fost ea tratată sau alte tipuri de tratamente. Iar ceara dacă devine parte din propolis acolo este. În timpul realizării extractelor de propolis, din fericire, ceara se îndepărtează pentru că orice fel, pentru că asta este scopul lui; să îndepărteze ceea ce este mai puțin util. Ceara este inertă pentru noi. În schimb compușii flavonoidici sunt foarte utili și atunci prin extracție noi practic obținem un concentrat din acești compuși fenoluci.

Pot ajunge pesticide și în tinctura de propolis?

Unii da, rămân și în tinctură pentru că se întâmplă în funcție de solubilitatea compusului. Deci cei care sunt solubile în ceară, rămân în ceară. Dar cei care sunt solubili în alcool vor trece și se vor regăsi și în extract.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de propolis și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației: