Este o chestiune de educație a populației. Consumatorii, in general, cunosc acest proverb: “dulce ca mierea” și consideră că o miere este bună dacă este dulce, dacă este lichidă și are anumite caracteristici.
Dar să știți că aceste caracteristici de foarte dulce și lichidă este de fapt respectat doar de mierea de salcâm. Restul sortimentelor de miere, în mod natural, cristalizează în timp. Unele mai repede, altele mai târziu. De exemplu, mierea de floarea soarelui sau mierea de rapiță cristalizează foarte repede din mai multe motive. Odată procentul de glucoză-fructoză este relativ egal și atunci fructoza în mediu acid nu rezistă în forma lichidă și ea virează în glucoză. Glucoza cristalizează, creează niște cristale care sunt deschise la culoare.
Dacă ați observat o miere care este lichidă comparativ cu miere cristalizată, întotdeauna mierea cristalizată parcă este ușor mai deschisă la culoare. Asta datorită acelor cristale de glucoză care sunt translucide, albe. Atunci practic nuanța aceea de culoare, dată de pigmenți, este diluată datorită acestor cristale prezente în masa mierii. Dar aste nu este singurul criteriu care conduce la cristalizare.
Un alt criteriu este prezența polenului și dacă ne uităm la mierea de floarea soarelui, respectiv mierea de rapiță e foarte bogată în polen. Ca să poți să numești mierea de floarea soarelui, trebuie să aibă polen de floarea soarelui peste 98%. Nu la fel este situația cu mierea de salcâm care are polen de salcâm 30% și este normal așa. Pentru că datorită biologiei florii, floarea nu secretă nectarul și polenul deodată, cel puțin nu la salcâm. Atunci proporția de polen este mult mai redusă în mierea de salcâm comparativ cu mierea de floarea soarelui, unde polenul și nectarul sunt secretate deodată.
Prezența polenului și în ce concentrație, este un lucru foarte important, pentru că moleculele sunt într-o continuă mișcare brauniană în borcan sau în butoiul unde se păstrează mierea. Dar moleculele de glucoză, respectiv de fructoză au altă viteză de mișcare comparativ cu grăuncioarul de polen care are o mișcare brauniană mult mai lentă. Acesta fiind oprit cumva în masa densă pentru că mierea are o densitate foarte mare. În momentul în care o altă moleculă de glucoză vine și se ciocnește de acel polen, se oprește și cristalizează.
De aceea polenul constituie așa numiți germe de cristalizare și de asta a încercat mult timp să se filtreze mierea ca să se îndepărteze polenul ca să rămână lichidă cât mai mult timp și să nu cristalizeze. Problema este că dacă filtrăm mierea ca să îndepărtăm diversi spori sau inclusiv polenul, îi reducem valoarea nutrițională. Ceea ce este un mare dezavantaj pentru consumator.
Sfatul este de a cumpăra o miere cristalizată pentru că o miere cristalizată conține polenul care trebuie, este o miere autentică, pentru că sunt criteriu de autenticitate faptul că a cristalizat și este și mai ușor de folosit.
Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:
36 de comentarii la „Care este cea mai bună miere de albine?”
Duoa cun spun specialisti mierea ce mai buna ar fi in ordine
Mierea de
Mana
Salcam
Polifora
Etc
Pin, castan, poliflora montana
Cea mai buna miere e mierea Zuuumbee :)))
Mana organică plină de viață proteica 150 lei kg.
Mierea de iarbă neagră (negriliță) . Apoi restul.
Mulțumesc pentru informațiile primite, sunt bine venite… Pentru diabetici care miere este recomandată? Sigur în cantități mici….
Nu poți recomanda miere la diabetici
Există sortimente care orice medic recomanda, mierea din castanul comestibil
Nu se re comanda miere la diabetici,eu am diabet de peste 20 de ani si nu consum miere.
Fals! Se poate consuma una linguriță de miere adevărată în fiecare zi.
Cea mai bună miere este mierea pe care o ai.
Domnu Mike , se vede treaba că nu te pricepi , mierea este fructoză și nu necesită insulină pentru metabolizare , de aceea pot să o consume și diabeticii , însă în cantitatea care îi face să se simtă bine !
Mierea de salcam
Si mierea de mana este la fel de buna.Recomand,apicultor serios.
Mierea de castan din castanul comestibil
Mierea de salcam
Orice miere o linguriță pe zi cu puțină scorțișoară care reglează glicemia!!
Îmi place mierea de albine, o consum la mic-dejun în fiecare dimineață…! 🍯🍯🍯👍👍👍😍
Am cumpărat miere (de salcâm mi s a spus. Am îndoieli și nu știu cum să verific daca e miere și nu sirop:(
Nu are aroma sau miros specific cum îmi aminteam mierea de salcâm .îl știu pe apicultor și aș vrea să o returnez; am trei kg.m ar liniști un test sa știu dacă este miere in primul rând!
Va mulțumesc anticipat
Cu respect
Constantin
O puteti verifica la Cluj , Otilia Bobiș , laborator
La întrebarea : care miere este mai buna ? aș răspunde cu o alta intrebare : care carne este mai buna de porc, de vită, de pui, de pește? Răspunsul este cea mai buna miere este cea care îți place și asta o spun ca apicultor de 35 ani.
Foarte bine punctat…si eu sunt apicultor și asa spun și eu clienților mei.
Toata mierea este China,iar apicultorii o amesteca si numai miere nu este.Am lucrat in domeniu.
Mierea buna pleaca la export.
Fiecare să vorbească în dreptul lui, dacă ați făcut lucrul acesta nu înseamnă că toți îl facem. In 11 ani de apicultura nu am și nici nu voi adăuga ceva in miere !
Cine spune asta? Sunt apicultor cu taditie in familie de peste 50 de ani, si pot sa-ti spun ca toata mierea produsă e naturală 100 %. La fel si la ceilalți apicultori pe care îi cunosc. Nu aruncati cu pietre…
Cine spune ce?
Va rog fiti mai explicit si pe urma va spun si cine spune si ce spune.
Sunt din Constanța și de 7 luni folosesc miere de mana și tinctură de propolis pentru problemele pe care le am de 50 de ani (ulcer gastro intestinal). Mă simt foarte bine, iar la analiza pentru glicemie am avut 96. PS. 1lingura dimineața , 1 lingura la prânz și 1 lingura seara ( înainte de masă. Mierea o cumpăr de la apicultor din Turda – Cluj. Este miere cruda de mana
Nici chiar asa ….
Ce vind de acasa , am vreo 150 de familii , nu pleaca la export si nu este din China …
Scandinavi consuma in principal miere cristalizată.
Mierea naturală se găsește numai la stupină.Ce găsești.pe piață este cu un mare semn?Nimic original!-virgin!
Corect !
75% miere chinezeasca restu tiganeasca
Mierea adevărată se găsește la apicultorii adevărați și cu frică de Dumnezeu
Cea mai buna miere e aia pe care o ai !
Cine vrea miere adevărată să caute un apicultor de încredere,nu un supermarket!
CRISTALIZATA.