Produse apicolePropolis

Propolisul, cel mai bun dezinfectant natural

Propolisul care este cumva cel mai pur, este rășina din plante în concentrația cea mai mare și cel mai low quality este cel pe care a folosit la închiderea fisurilor pentru că acolo amestecă foarte multă ceară. Un propolis autentic sau corect ar trebui să aibă undeva în maxim 30% ceară.

Ce este propolisul?

Propolisul este o rășină recoltată de albine din plante rășinoase precum castan, pin, brad.

De unde recoltează albina propolisul?

Albina îl recoltează din muguri, deci care este practic partea cea mai vulnerabilă a plantei. Planta secretă aceste rășini în scopul de a proteja mugurele de ploi, de furnici, de orice. Rășini similare se găsesc și în diverse fisuri în scoarță. Dacă vine o furtună și rupe crengile copacului, atunci copacul secretă această rășină ca să cicatrizeze rana respectivă, adică să nu piardă seva din canalele respective. Și asta este o sursă de rășină pentru albine.

Ce conține propolisul?

Propolisul conține predominant compuși polifenolici care sunt de 2 tipuri: și anume flavonoide și acizi fenolici și acestea dau valoare de fapt propolisului pentru că ei au rol și activitate antimicrobiană, antibacteriană, antifungică. Dar pe lângă această rășină, care este recoltată de albină din plante, albina mai adaugă un procent de până la 30% ceară care este secreție proprie. Asta ca să o ajute să modeleze propolisul și să îl folosească în stup, acolo unde are nevoie.

Unde folosesc albinele propolisul?

Propolisul poate fi folosit fie la căptușirea celulelor acolo unde regina urmează să depună ouă pentru generațiile viitoare sau acolo unde albinele lucrătoare vor depune polen. Dar mai folosește propolisul și pentru a închide fisurile, astfel încât ventilația, de care vorbeam mai devreme, să fie cât mai eficientă în evaporarea apei când se realizează mierea. De asemenea, la urdiniș mai depune propolis în felul acesta s-a constatat ca albinele lucrătoare când vin de la cules, practic ele se freacă puțin cu spatele de acest propolis și asta e ca un fel de filtru prin care ele se curăță, se sterilizează de microbismele din afară. Deci are roluri multiple. Se pare că este cel mai important factor în menținerea imunității familiei de albine în întregime.

Cum și de ce se foloseste propolisul?

Sunt foarte puține persoane care sunt alergice la propolis. Acesta se obține la ora actuală și există pe piața mai multe variante; extract apos, extract uleios, extract alcoolic. La alcoolic sunt două variante; fie în etananol, fie în glicerol. Glicerolul este tot alcool, prin urmare sunt variante disponibile și pentru cei care nu tolerează alcoolul. Orice fel de produs de genul acesta ajută. Există pe piața și, de exemplu, tablete de vitamina C cu propolis, siropuri de tuse sau siropuri pentru durere în gât care au propolis. Deci este fantastic propolisul pentru tot ce înseamnă cicatrizarea țesuturilor. Rețineți că așa era folosit și de către plante, deci îl folosea exact acolo unde era nevoie de cicatrizarea rănii. Sau tot ce înseamnă afecțiuni la nivelul cavității bucale sau epiteliilor, e foarte bun.

Cum se pierd proprietățile propolisului?

Prin încălzire excesivă, de exemplu. Nu este recomandat. Am avut, din păcate, ocazia chiar să analizez un astfel de propolis și are un miros a ars. Este foarte pregdant acest miros și este un indiciu după care ar trebui să-ți dai seama.

Cum recunoști un propolis de calitate?

Un propolis de calitate, când pui o picătură pe degete și după freci puțin degetele de 2-3 ori, ar trebui să simți că se lipesc.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de propolis și alte produse apicole de calitate, garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *