De unde procurăm polenul?
În primul rând, când cumpărăm polenul este bine să îl ducem cât mai repede în congelator și de asemenea să urmărim apicultorul atunci când el vrea să-l scoată dintr-un congelator. Asta înseamnă că mă refer strict la polen crud, nu mă refer la polen uscat, deci ideea este să cumpărăm polen crud. Acesta se păstrează în congelator și se poate lua în fiecare dimineață cu lingurița apoi în iaurt și îl consumi fără nicio problemă. În principiu, e bine să fie consumat în termen de 1 an de zile, deci să nu fie păstrat mai mult.
Confirmarea calității
Discuțiile cu apicultorul contează enorm. În acest context, dacă întrebăm apicultorul când l-a recoltat, de unde l-a recoltat și cum anume să păstrez, deci ce recomandări îmi dă mie ca și consumator. Cu toate că știu cum trebuie, dacă și răspunsul lui coincide cu ceea ce eu știu, îmi dă certitudinea că el știe despre ce vorbește și este în regulă. Sunt de asemenea și analize fizico-chimice, care se pot realiza în diverse laboratoare, care pot să confirme calitatea polenului sau nu. Cred că, pe lângă criteriile acestea fizico-chimice legate de compoziție, sunt importante de asemenea și criteriile microbiologice; deci dacă polenul este contaminat cu diverse microorganisme atunci acest lucru poate fi un indicator al igienei în stupină.
Care sunt microorganismele din polen?
În mod normal, fiind din natură recoltată, polenul are o microfloră naturală. Și noi, de exemplu, când vrem să facem varză murată, luăm varza, o punem în saramură și mai punem niște condimente. Ea fermentează pe baza microflorei naturale care există pe bază. Chiar dacă o speli, tot rămân microorganisme. La fel și polenul recoltat de albine are o microfloră a lui naturală. Dar dacă peste asta se adaugă o microfloră care este patogenă care vine de la apicultor pentru că nu s-a spălat pe mâini sau pur și simplu a folosit un vas care nu a fost suficient de bine curățat, atunci polenul se degradează pur și simplu microbiologic. Asta înseamnă că aceste microorganisme care contaminează încep și consumă din proteinele, glucidele care sunt în polen. Pentru noi nu este vizibil cu ochiul liber pentru că nu vedem microogamismele deci putem vedea degradarea doar când este masivă, când este de exemplu mucegai și asta înseamnă că a fost lăsat în condiții de umiditate improprii.
Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de polen și alte produse apicole de calitate, garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației: