Polen si pasturaProduse apicole

Cum se formează păstura?

Pregătirea mediului în care se formează păstura

Albina, după ce recoltează polenul, îl aduce la stup și în faguri prima dată căptușește fagurele cu propolis. În felul acesta practic sterilizează mediul. Pentru că propolisul este foarte bogat în compuși polifenolici care au efect antimicrobian, antibacterian și antifungic. Odată curățată celula și căptușită cu propolis, albina depune polenul în celulă și pe urmă îl apasă.

Cum se depozitează materia primă?

În această celulă hexagonală este frumos să observi cum greuncioare de culori diferite sunt dispuse de albine acolo aliniate frumos. Iar în momentul în care celula s-a umplut, este acoperită cu puțină miere și cu ceară.

Formarea propriu-zisă a păsturii

Fiind complet închisă față de mediul exterior, începe un proces de fermentație anaerobă. Asta înseamnă că microflora spontană consumă glucidele din polen și începe un proces de degradare a proteinelor până la aminoacizi, deci ele se descompun până la aminoacizi. Asta înseamnă că crește biodisponibilitatea polenului.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de păstură și alte produse apicole de calitate, garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *