MiereProduse apicole

Mierea de albine – medicament sau aliment?

Mierea de albine

Mierea este un aliment deosebit care contribuie la intarirea sistemului imunitar, fiind o sursa de energie naturala si avand proprietati de vindecare. Consumul de miere ca aliment de baza in meniul tau ar trebui sa devina o obisnuinta. Tindem sa vedem mierea ca pe un medicament pe care trebuie sa il alegem doar in momentele in care corpul a ajuns sa se lupte cu o infectie, insa dilema intre mierea ca medicament sau aliment depinde de modul in care percep beneficiile acesteia. 

Mierea – medicament sau aliment 

Produsa din nectarul florilor cules de catre albine, mierea poate avea texturi si culori diferite. Cu toate acestea, gustul dulce ramane definitoriu alaturi de beneficiile multiple pe care le ofera organismului. 

Mierea poate fi considerata ca aliment in numeroase situatii avand o valoare nutritiva semnificativa (intre 300 – 400 kcal / 100g, in functie de sort). Se foloseste ca si condiment, indulcitor dar si supliment alimentar in toata lumea. Da … chiar daca pare ciudat sau greu de crezut, mierea se foloseste ca si aliment in majoritatea bucatariilor, in Romania completand cu succes morala povestii “Sarea in bucate”

Principalele efecte ale folosirii mierii ca aliment sunt:

  • indulceste bautura de orice fel, chiar si pe cea alcoolica
  • condimenteaza mancarea
  • creste anduranta sportivilor
  • se transforma rapid in energie datorita continutului de zaharuri invertite
  • este foarte hranitoare datorita continutului in polen

 Ca si medicament, mierea de albine se foloseste cu efecte benefice constientizate in majoritatea culturilor. De la ameliorarea durerilor si pana la efecte de calmare chiar si emotionala, mierea de albine se foloseste din cele mai vechi timpuri.
In ceea ce priveste efectele pe care le are asupra corpului uman, mentionam:

  • amelioreaza durerile de gat si ajuta la limitarea infectiilor, a efectelor racelilor si a gripei 
  • hidrateaza pielea (in cazul arsurilor de orice fel, inclusiv solare) si o revitalizeaza
  • nu creaza depozite de zaharuri, deci in unele cazuri sub prescriptie medicala, poate fi consumata si de diabetici ca indulcitor
  • Limiteaza dezvoltarea ciupercilor si bacteriilor daunatoare, datorita proprietatii antifungice si antibacteriene 
  • ajuta la asimilarea calciului in organism 
  • incetineste procesul de imbatranire datorita continutului de antioxidanti
  • stimuleaza sistemul circulator, sexual si nervos
  • stimuleaza intarirea sistemului imunitar, datorita enzimelor vii pe care le contine

In plus, mierea este folosita si in industria cosmetica datorita proprietatilor sale. Balsamul pentru tratarea buzelor uscate sau crapate, cremele pentru ten care reduc acneea si pentru prevenirea aparitiei ridurilor datorita nivelului ridicat de antioxidanti, sampoanele si balsamurile de par sunt doar cateva dintre cosmeticele in care multi producatori folosesc mierea de albine ca si ingredient.

Cate “tipuri de miere” (sorturi) exista? 

Din punct de vedere a variatiei florale, exista diferite tipuri de miere. Aceste sorturi pot fi monoflorale (adica provin de la aceeasi specie de plante) sau sorturi de miere poliflora (care provin de la mai multe specii.

Datorita biodiversitatii din tara noastra, apicultorii romani pot obtine mai multe sorturi de miere monoflora si o varietate mare de combinatii poliflore. 

Mierea poliflora este una dintre cele mai populare sorturi de miere fiind rezultata din nectarul mai multor specii de flori. Datorita acestui fapt, mierea poliflora inglobeaza beneficii multiple si este un aliment complex cu o actiune terapeutica puternica. 

Mierea monoflora provine cu preponderenta din nectarul unei singure flori. De exemplu, mierea de floarea soarelui are proprietati tonice pentru organism si este unica miere care contine lecitina in stare pura, substanta care imbunataeste functia cognitiva. 

Principalele sorturi de miere produse in Romania sunt:

  1. Miere de rapita
  2. Miere de salcam
  3. Miere de tei
  4. Miere de floarea soarelui
  5. Miere poliflora (poliflora de campie, poliflora de deal, poliflora de munte)

Sorturile de miere speciale produse in Romania sunt:

  1. Miere de pomi fructiferi
  2. Miere de papadie
  3. Miere de zmeura
  4. Miere de coriandru
  5. Miere de cimbrisor
  6. Miere de mana (florala si extraflorala)
  7. Miere de negrus (iarba neagra)

Cum introducem mierea in alimentatia noastra?

Mierea de albine este un indulcitor natural neprocesat. De la indulcirea cafelei, a ceaiurilor sau a sucurilor si pana la fabricarea siropurilor sau a gemurilor.

Ca si aliment pastrat in conditii optime, mierea nu se strica (nu se altereaza), deci este un aliat baza in majoritatea bucatariilor lumii. Exista numeroase retete cu miere care surprind prin introducerea mierii in lista de ingrediente. Folosind in salate o lingurita de miere ca si “condiment”, poti primi aprecierea majoritatii consumatorilor. Folosita la garniturile de legume, fripturi si pana la prajituri, mierea de albine este apreciata de majoritatea criticilor culinari. Ti-am pregatit o reteta pe care o poti pregati simplu si rapid:

Cartofi dulci cu miere 

Ai nevoie de cativa cartofi dulci pe care sa ii fierbi, iar apoi sa amesteci intr-o tigaie separat miere, ulei, nuscoasa si scortisoara  pana obtii o compozitie omogena. Ulterior se adauga cartofii care se invelesc cu aceasta glazura speciala si plina de nutrienti si se lasa la foc mic timp de 20 de minute. 

Schimba-ti perceptia asupra mierii. 

Mierea – aliment de baza pentru o viata sanatoasa… pentru un viitor sanatos.

RESEARCH

https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/mierea
https://pacienti.spitalclujana.ro:444/ro-ro/Stiri-Medicale/aid/3
https://stupulvesel.ro/tipuri-de-miere-de-albine/
https://fagurelecumiere.ro/despre-miere/sortimente-de-miere-proprietati-si-recomandari-terapeutice/
https://www.sanatatemaxima.com/info-sanatate/mierea-aliment-sau-medicament
https://inlumeaalbinelor.com/retete-culinare-gateste-cu-miere/

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *