Mierea are glucide în jur de 80%, și pe urmă 18-20% apă. Între aceste două mari componente ale mierii mai sunt 1-2% alți compuși. În acest 1-2% sunt acei compuși care fac diferența între un sortiment și altul. Aici ne referim la enzime.
Înafară de enzime mai conține săruri minerale, pigmenți. Nu întâmplător o miere are o culoare, alta altfel. Acești pigmenți provin din nectarul florilor. Mai sunt compuși volatili ceea ce dau o aromă și un parfum deosebit fiecărui sortiment de miere în parte.
Ce înseamnă miere autentică?
O miere de calitate este în primul rând o miere autentică. O miere autentică se încadrează în criteriile impuse de lege deci în primul rând trebuie să respecte definiția mierii și anume “mierea este formată de albine din nectarul florilor și cu participarea albinei”. Criteriile pentru fiecare sosiment de miere sunt ușor diferite. În general o miere are între 60-80% glucide, 18-20% apă, dar sunt și sortimente de miere care au de exemplu 25% umiditate deci procentele sunt ușor variate în funcție de sortiment.
Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației: