MiereProduse apicole

2 indicatori care spun multe despre calitatea mierii

O miere de calitate care să respecte criteriile tehnologice este o miere care, de exemplu, nu este încălzită în exces. Ar trebui să verificăm indicatori precum hidroximetilfurfuralul și diastaza. De obicei acești doi parametri sunt invers proporționale. O miere proaspătă are diastază multă; aceasta este o enzimă și este prezentă datorită salivei albinei. Respectiv hidroximetilfurfuralul la o miere proaspătă este foarte scăzut sau absent.

Pe măsură ce mierea se învechește, diastraza fiind o ezimă, asta se denaturează în timp și hidroximetilfurfuralul începe și crește. Dar nu crește atât de mult încât să depășească limita maximă permisă de către standard.

În momentul în care mierea este încălzită în exces, diastaza dispare pentru că, coagulează total respectiv hidroximetilfurfuralul crește foarte mult.

Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației:

2 comentarii la „2 indicatori care spun multe despre calitatea mierii

  1. Degeaba producem miere excelentă dacă nu o protejează de cea chinezească și ucraineană…mai primim și 8 lei / kg. la centrele de colectare miere..rușine asociațiilor apicole care tac din gură..

    1. Ei bine … uite ca Asociatia pentru un Viitor Sanatos nu tace.
      Si incet incet spune ce trebuie sa se spuna si face ce ar trebui sa faca fiecare asociatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *