Mierea de salcam a atras atentia publicului din totdeauna pentru ca nu cristalizeaza decat foarte putin, cu cristale foarte fine dupa un an sau doi de la recoltare. Aceste cristale se depun pe fundul borcanului. Specific mierii de salcam este ca, cristalele sunt foarte marunte in comparatie cu celalalte sorturi.
O miere care este incalzita, isi pierde din calitatea nutritiva. Ea isi pastreaza calitatea de dulce dar pierzand proteinele, enzimele, compusii de aroma. Prin urmare o miere incalzita nu este atat de valoroasa din punct de vedere nutritiv cum este o miere bruta, cristalizata.
In unele cazuri, culesul de salcam se suprapune cu rapita din cauza zonei si a conditiilor meteorologice. Prin urmare se recolteaza o miere de salcam in combinatie cu rapita si acea miere se va cristaliza repede. Pentru o educare cat mai completa a consumatorului, apicultorul ar fi preferat sa afiseze pe eticheta “amestec salcam cu rapita”. In acest mod, consumatorul va recunoaste acest sort si va descoperi ca este usor de folosit. Pentru ca nu va curge peste tot, se intinde frumos pe felia de paine si este usor de luat cu lingurita. De asemenea, salcamul se poate suprapune cu pomii fructiferi, cu papadie, cu paducel, chiar si cu poliflora.
Consultă lista de mai jos, în care găsești producători de miere și alte produse apicole de calitate garantate printr-o tehnologie apicolă urmărită de către inspectorii și consultanții Asociației: